Att göra i Ystad

Ystad är en populär turiststad och det är inte särskilt konstigt med tanke på att staden både är väldigt vacker och att den har något för alla.

Upplev historien i Ystad

Att göra i YstadIngen stad i Norden och få städer i Europa kan visa upp en så komplett bild av svunna tider som Ystad. Staden har drygt 300 korsvirkeshus och kan även stoltsera med att ha Nordens äldsta bevarade korsvirkeshus. Pilgrändshuset. Ystad bildades som en stad för handel och fiske i slutet av 1100-talet. Den äldsta bevarade byggnaden i staden är också den mest pampiga. Det är Sankta Maria kyrka med sitt torn där man varje kväll kan höra Tornväktarens kopparlur. Missa inte heller silverföremålen som visas upp inne i kyrkan. Gråbrödraklostret som grundades i mitten av 1200-talet är en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader och är också väl värt ett besök. Det används idag som museum. Självklart måste också den historieintresserade beskåda Pilgrändshuset som är en fascinerande syn. Ystad var en rik stad under 1800-talet tack vare handeln över Östersjön som gick genom hamnen i just Ystad. Därför uppfördes under denna tid många pampiga hus i Ystads stadskärna. Dessa kan man beskåda vid en promenad genom staden längs de många vackra kullerstensgatorna. Ystads teater är en av Sveriges bäst bevarade teatrar med unik arkitektur och magnifika kulisser.

Natursköna upplevelser

Ystad har inte bara en vacker stadskärna, utan också naturskön miljö och omgivningar. Den 40 kilometer långa kuststräckan består av härliga sandstränder som lockar såväl turister som bofasta hela året om. Stranden med sina långa badbryggor, strandpromenaden och de pittoreska badhytterna ger staden en närmast sydeuropeisk badortskänsla. Strax öster om staden ligger Ystads Sandskog som anlades på inrådan av Carl von Linné för att skydda Ystad mot sandstormar. En av de bästa golfbanorna i Skåne ligger strax utanför Ystads centrum. För barnfamiljerna är Ystads djurpark strax utanför staden också ett måste. Bland de mest kända sevärdheterna i Ystad med omnejd är också Ales stenar som är Sveriges största bevarade skeppssättning.

Film och kultur i Ystad

År 1936 arrangerade Ystad en utställning benämnd ”Fritiden” som kom att bli vida omtalad världen över. I samma veva fick staden ett konstmuseum och man anlade också lekplatser och cykelstråk. Det som tidigare varit känt som Korsvirkesstaden blev nu Fritidsstaden. Redan vid förra sekelskiftet var Ystad en av filmens pionjärstäder. Vid det senaste sekelskiftet återtog Ystad sin plats som filmstad. När Ystad Studios etablerades 2004 innebar det att ett av Sveriges tre filmcentrum nu finns beläget i staden. Ystad var under en tid garnisonsstad och dess historia kan man beskåda vid Ystads militärhistoriska museum. Apropå museum är också Charlotte Berlins museum väl värt ett besök. Självklart måste man också nämna Kurt Wallander, den fiktive kriminalkommissarien skapad av Henning Mankell, som har satt Ystad på världskartan. Han bodde i Ystad och de filmer som är baserade på böckerna spelades till stora delar in i staden. Idag kan man gå i hans fotspår under guidade vandringar runt om i staden.