Kända personer från Ystad

Ystad är inte bara en stad känd tack vare sin fina medeltida stadskärna, sin natursköna omgivning, sina många välbevarade historiska byggnader eller sitt handbollsspel. Det finns också flertalet kända personer från Ystad som gjort sig kända såväl inom Sverige som utomlands. De har gjort sig kända inom en rad olika sporter, inom kulturens värld, politiken, vetenskapen och många andra genrer. Några av de mest kända personerna som kommer från Ystad är handbollsspelarna Robert och Mattias Andersson, Jim Gottfridsson och Alexander Hansen, fotbollsspelaren Lina Nilsson, bodybuildern Ehrling Wahlgren, skådespelarna Karin Ekelund, Ernst-Hugo Järegård, Rolf Holmgren  och Anna Q Nilsson, astronomen Gunnar Malmquist, politikerna Gunnar Hökmark och Lennart Geijer, dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul, musikerna Sara Li, Ossian Edlund, Nils Tull, John de Sohn och Kristofer Kristian Karsten samt skulptören och konstnären Carl-Einar Borgström.

Fiktiva Ystadsbor

Ystad är också känd för böckerna om kriminalkommissarien Kurt Wallander, skrivna av Henning Mankell. Kurt Wallander bor i Ystad och böckerna utspelar sig till stor del i Ystad. Det har genomförts flera filmatiseringar av böckerna och dessa har huvudsakligen spelats in i Ystad. Man kan gå på stadsvandringar i Ystad i ”Kurt Wallanders fotspår”. Även i Anders Helléns detektivromaner om prosten Anders Carleson är det Ystad som står som förebild i miljö- och tidsskildringen.

Fyra kändisar från Ystad

Bengt Magnusson är journalist och programledare på TV4. Tidigare har han jobbat vid Sveriges Radio Stockholm, TV-Sporten, Rapport och ABC-nytt. Men när Tv4 startades 1990 började han jobba där, först på Nyheterna och sedan på Gomorron. Sedan 2005 är han huvudankare i nyheterna. Han har också bland annat lett På liv och död, Jakten på röda rubinen, Vem vill bli miljonär och Faddergalan. År 2015 var han julvärd i TV4.

Li Lykke Timotej Zachrisson, som är mest känd under artistnamnet Lykke Li, är musiker och skådespelare. Hon gav ut sitt första album som 21-åring. Sedan dess har hon fått två Grammisar, släppt en klädkollektion, varit gäst i tv-programmet Skavlan och hennes musik har förekommit i ett stort antal filmer och tv-serier.

Anders Glenmark är pop- och rocksångare, musiker och skivproducent. Redan som 19-åring debuterade han med Någon gång, någonstans och den låg på Svensktoppen 1972. Sedan dess har han släppt en rad olika välkända låtar, som Hon har blommor i sitt hår, Hon sa och Mare mare. Han har också deltagit i flertalet grupper, exempelvis GES tillsammans med Orup och Niklas Strömstedt som bland annat rönt framgångar med När vi gräver guld i USA. Han har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, producerat album med bland annat Eva Dahlgren, Anni-Frid Lyngstad, Magnus Uggla och Patrik Isaksson, varit gitarrist åt Abba och spelat i musikalen Chess.

Frans Jeppsson Wall blev känd redan som 7-åring när han inför fotbolls-VM 2006 sjöng ledsången på gruppen Elias låt Who´s da Man som en hyllningssång till Zlatan Ibrahimovic. Tio år senare vann han Melodifestivalen 2016 med låten If I were sorry och den vinsten gjorde honom till Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2016.